Asmus Nørreslet dansk bjergguide
Home > Haute Route sommer gruppetur
Haute Route - Alpernes flotteste gletschertrek imellem 2 klassiske bjergbyer
Gruppe tur - 7 dage - niveau 1B

Haute Route kaldes turen, der forbinder de to klassiske bjergbyer Chamonix og Zermatt. Der er tale om en 7 dages bjertur igennem de højeste og flotteste bjerge i Alperne. En tur hvor vi bevæger os i alle niveau'er fra dal til bjergtinder, via klassiske alpine vandrestier, igennem morænnelandskaber og ikke mindst over højalpine gletschere og bjergpas.

Haute Route fra Chamonix til Zermatt blev første gang gennemført af medlemmer fra den engleske Alpine Club i 1861. Turen blev hurtigt en af de helt store alpine klassikkere og er idag en af de mest populære gletschervandringer i verden. På trods af dette er turen ikke overrendt og man har for det meste bjergenes stilhed og storhed for sig selv.

Vi har for vores sommertur valgt at sammensætte nogle af de flotteste dage på turen fra Chamonix til Zermatt og benytter klassiske bjerghytter som indkvartering undervejs. Opholdet og stemningen i disse hyggelige bjerghytter er med til at gøre vores tur til en komplet og mærkbar oplevelse i bjergenes univers.

Det er en tur der bestemt bør være på programmet for enhver ambitiøs vandrer og bjergbestiger, der leder efter en uforglemmelig oplevelse.

Program
Deltagelse på turen
Indkvartering i Chamonix
Bjerghytter
Lifter
Udstyr
Valuta

Guide ratio
Taxi undervejs

Program

0. Dag (Lørdag). Møde med guiden
Kl. 18:00 mødes vi og gennemgår ugens program og de aktuelle bjergforhold, samt laver et udstyrs tjek.

1. Dag (Søndag). Le Tour (1453m) - Refuge d'Albert Premier (2702m)
Vi mødes i Argentiere hvor vi lejer det fornødne udstyr og handler ind. Vi kører op til byen Le Tour (1453 m). Herfra har vi en flot vandring via gode stier til Albert Premier hytten, der ligger smukt placeret over Tour gletscheren. (3-4 timer). Vi gennemgår brug af stegieisen på gletscheren nedenfor hytten.

2. Dag (Mandag). Refuge d’Albert 1er - Col sup du Tour (3350m) - Champex (1490m)
Vi går videre via Tour Gletscheren og krydser grænsen ind til Schweiz. Vi går over det smukke og højtbeliggende gletscherplateau via Trient plateau'et. Vi har godt med tid og stopper for en lille picnic på vejen ned mod Breya stolliften (2188 m), der tager os ned til den lille bjergby Champex (1460m). (7 timer)

3. Dag (Tirsdag). Champex (1490m) - Barrage de Mauvasin - Cabane de Chanrion (2462m)
Vi har tid til at handle ind i Champex før vi tager en taxi videre op mod Val de Bagnes ved den inddæmmede Mauvasin sø. Herfra har vi en flot vandre tur på gode stier ind til Chanrion hytten. Området blev i 1866 Schweiz’s første vildtreservat, og det er det ikke sjældent at se mange bjerggimser og større bjerggeder på vej til hytten. (6 timer)

4. Dag (Onsdag). Cabane de Chanrion - Glacier d’Otemma – Cabane des Vignettes (3160m)
Fra hytten går vi ned mod den store og lange Otemma gletscher. Denne gletscher følger vi hele vejen op til Vignettes hytten. Det er en lang og sej vandretur, hvor vi langsomt vinder højdemetre. En flot dag uden tekniske vanskeligheder, hvor snekvaliteten er afgørende for hvor hård turen
bliver. Optimalt har en klar og kølig nat hærdet sneen og vi når Vignettes hytten inden sneen bliver blød og ubarmhjertig. En ting er sikkert. Vi har fortjent en kølig øl når vi når frem (6 timer).

5. Dag (Torsdag). Cabanes des Vignettes - Col d’Eveque (3311m) - Cabane de Bertol (3262m)
Vi har igen en lang dag frem for os. Vi er i hjertet af Valais omringet af store gletschere og bjerge. Dagens etape byder på smuk højalpin vandring ad store gletschere, hvor terrænnet hele tidne skifter. Efter en meget flot og hård dag når vi Bertol hytten. Inden vi kan slappe af på hyttens lille terrasse med flot udsigt til 4000m bjerget Dent Blanche skal vi op af hyttens stejle stier. (7 timer).

6. Dag (Fredag). Cabane de Bertol - Tete Blanche (3724m) - Schönbiehl hütte (2694m)
Fra Bertol hytten når vi turens næst højeste punkt Tete Blanche. Herfra har vi igen smukke udsigter. Fra toppen går vi nedover Stojkli gletscheren og når Schönbiehl hytten via de store gletscher morænner. Hyttens placering er ret fremfor nordvæggen af Matterhorn. En uforglemmelig sidste aften inden turens afslutning. (7-8 timer)

7. Dag (Lørdag). Schönbiehl hütte (2694m) - Zermatt (1614m) - Vallorcine/Chamonix
Fra hytten følger vi Zmutt gletscherens sidemoræne ned mod Zermatt. Det er en smuk tur og endnu så tidligt at vi har stierne for os selv, En sidste chance til at nyde og tage bjergenes storhed ind. Marmotterne “hilser” på os, som vi passerer dem ned imod de bevoksede træskråninger, før vi går igennem Zermatt’s travle bymidte. Vi har tid til at fejre vores ankomst med frokost i Zermatt inden vi i minibus kører tilbage til Vallorcine/Chamonix, hvor programmet slutter. (2½ timer fra hytte til Zermatt).

Deltagelse på turen

Denne tur er for den erfarne vandrer/trekker der ikke er bleg for en udfordring og kan klare 8-10 timers vandring (inkl. pauser) med en 8 kg rygsæk. Det er ikke nødvendigt at have tidligere alpin erfaring, men det er vigtigt at være godt forberedt konditionsmæssigt. og tidligere have foretaget flerdages vandreture. På Haute Route har vi ofte brug for steigeisen og binder os i reb når vi går på de snedækkede gletschere. Undervejs lærer deltagerne mere om sikkerhed ved gletschervandring.

Hvor hårdt er det? Haute Route er en lang vandretur, der kræver en god grundform og en konditonsmæssig forberedelse inden kursusstart. Løbe og cykeltræning 2-3 gange ugentligt i minimum 2-3 måneder inden ankomst er et minimum for en person med en normal grundform.

Haute Route er en tur der kan sammenlignes med “Tour du Mont Blanc,” trekking i Nepal (Annapurna rundt, Everest basecamp) eller andre klassiske mere tekniske trekking ruter eller gletscher traverser i Alperne.

Akklimatisering
Alle former for bjergture kræver god form og sundt helbred. På Haute Route overnatter vi allerede første dag i 2700m. Akklimatiserer man langsomt (tidligere erfaring) og har man brug for at varme benene op inden turen, er det anbefalesværdigt at ankomme et par dage før kursus start og gå et par af de flotte ture over Chamonix.

Indkvartering i dalen

Se videre på vores indkvartering side for ideer >>

Bjerghytter

Undervejs på turen overnatter vi i bjerghytter. I bjerghytterne er overnatningen i fællesrum og hver plads har madras, hovedpude og dyne. Der er krav om brug af lagenpose. Der er altså ikke brug for at tage soveposer og underlag med på turen.

I bjerghytterne bor vi på halvpension. Heri er inkluderet morgenmad og aftensmad. Morgenmaden er som oftest med brød, mysli og et valg imellem kaffe, te og chokolade. Aftensmaden er en tre-retters menu bestående af suppe, hovedret og dessert.

Alle drikkevarer, frokoster og snacks er ikke inkluderet turens halvpension.

Regn med følgende priser i hytterne, der dog kan veksle fra hytte til hytte:

Rösti og omelet ca 18 SFR
1.5L vand ca 10 SFR
Kaffe/Te ca 3-4 SFR
Flaske vin ca 35 SFR
0.5l øl ca 6-7 SFR.

Lifter

Vi bruger liften på første dag til at nå hurtigt op til Col de Balme og andendagen ned mod Champex. Regn med en personlig udgift på ca 45 euro til disse to lifter.

Udstyr

Tøj:

Vind/vandtæt jakke og bukser, Hue, Solkasket. Varme hansker, Fleece hansker, 2 par varme sokker, Langt undertøj (uld eller polypropylen), Tynd Fleece-trøje, Tyk fleece eller tynd dun/fiber-jakke., T-shirt, Sne-gamacher, trekking bukser.

Teknisk udstyr:

• 40-45 liter rygsæk
• Steigeisen
• Isøkse (55-65 cm for klassisk alpinisme)
• Teleskop-stave
• Sele + skruekarabiner
• Bjergstøvler (1)

Andre vigtige artikler:

Energi-barer og chocolade; Pandelampe; ekstra pære; Lommekniv; Solcreme (høj faktor); Solstift; Solbriller (med beskyttelse i siderne); Snebriller; Vandflasker (2); Kamera (3); Lille førstehjælpssæt (4)

(1) - støvler kan med fordel købes i Danmark, og gås til inden ankomst. Vær opmærksom på at købe et par ordentilge bjergstøvler, der tager steigeisen.
(2) - F.eks 2*1 liter Sigg eller Nalgene flasker. Camelbags er ikke anbefalelses værdige, da de kan fryse i kulden.
(3) - et lille digital kamera er ideelt for turen. I modsætning til større spejlrefleks kameraer, der ganske vist tager fremragende billeder, er et let lommekamera lettere at komme til og vejer meget mindre. Og husk, hvis kameraet ligger i rygsækken bliver det ikke til mange billeder.
(4) - Smertestillende, plaster, compeed, sportstape

Vi arbejder nært sammen med en lokal sportsforhandler i Chamonix, der giver os gode vilkår for leje af udstyr, og desuden 10% rabat ved køb af nyt.

Det er også muligt at opnå 10% rabat hos Friluftsland i København og Århus, samt 20% rabat hos Friluftslageret i Odense. For at opnå denne rabat skal man bevise deltagelse på et af vores kurser.

Valuta

På Haute Route er vi hovedsageligt i Schweiziske hytter og det er kun de enkelte hytter der tager kort for betaling af drikke osv. På andendagen er der mulighed for at hæve schweizerfrank fra bankautomat.

Guide ratio

Vi er maksimum 6 deltagere pr guide og turen kører ved et minimum af 4 deltagere.

Taxi på haute route

I prisen er inkluderet taxi i forhold til programmet fra Champex til Mauvaisan og taxi fra Zermatt tilbage til Vallorcine.

Der er ikke anden taxi inkluderet i prisen. Er der nogle der hopper fra i løbet af ugen, vil de selv skulle dække deres ekstra transport omkostninger.

Generel info om Haute Route

Læs mere om Haute Route på Wikipedia ved at følge dette link >>

 • Datoer 2023
 • Endnu ikke definerede.
    

  For et privat arrangement >>
 • Pris
 • Tilmelding
 • Download, udfyld og email vores tilmeldingsformular. Når formularen er blevet godkendt sender vi en regning med oplysninger for indbetaling af depositum og restbeløb. så snart depositum er betalt er din tur sikret.

  Gå til tilmeldingsformularen >>

  Pdf icon
 • Guide ratio
  1 guide til maksimum 6 deltagere